Lymfmassage
Hur fungerar mitt lymfsystem?
Förenklat sett är lymfsystemet kroppens avfallssystem. Lymfsystemet har därför en mycket betydande roll i kroppens immunförsvar.
Blodsystemets minsta kärl, kapillärerna, pressar ut vätska från blodet som innehåller bl.a. den näring som vi tar upp via maten samt syre. Denna vätska går raka vägen ut till vår vävnad i kroppen och plockas upp av kroppens celler. När cellerna är klara med att ta upp det de behöver släpper de ut restprodukterna. Dessa restprodukter sugs sedan upp av lymfsystemets kärl som lik blodkärlen också finns över hela kroppen. Med denna vätska sugs även gamla skadade celler, toxiner, bakterier och ibland cancerceller upp.
Lymfvätskan, även kallad lymfa, förs sedan vidare till kroppens lymfnoder som finns spridda över kroppen med större kluster vid nyckelben/hals, armhålor, armveck, bröstben, ljumskar och knäveck. Här renas vätskan från slaggen som förs vidare till njurarna för att sedan försvinna ut med urinet. Den renade lymfvätskan går tillbaka ut i blodsystemet och allt börjar om igen.
Varför lymfmassage?
Lymfsystemet har inte likt blodsystemet en egen pump som för lymfan framåt. Systemet behöver istället att vi rör oss, tar djupa andetag eller skapar kompression/strykningar på huden. I vårt stillasittande samhälle och med hög belastning av inflammatorisk kost och gifter vi får i oss har vårt lymfsystem ofta en tuff uppgift att hålla oss friska och renade. Istället har många av oss kvarliggande inflammationer och slagg som går vidare ut i blodet igen och istället skapar hårda "kakor", fibroser, under huden som kan ömma och skapa ännu mer stopp i lymfsystemet. Även de ökat antal medicinska ingrepp och skador som vi drar på oss genom livet skapar skador i bindväven som även de utgör hinder för lymfvätskan att ta sig förbi. Dessa stopp skapar även vätskeansamlingar som vi kallar ödem och får oss att känna oss svullna/vätskefyllda.
I lymfmassagen hjälper vi därför kroppen att föra lymfan upp mot lymfnoderna genom strykningar över huden, vibrationer för att stimulera noder och skaka loss sådant som fastnat samt guidade djupa andetag för att skapa tryck inifrån. Lymfmassage hjälper även till att mjuka upp och lossa på fibroserna för att underlätta för flödet utanför behandlingen.
Saker lymfsystemet älskar
- Vatten, tunnar ut lymfvätskan så att den flyter lättare
- Vibrationer och rörelser
- Djupa andetag, skapar undertryck så att vätskan pressas vidare
- Antiinflammatorisk kost, minskar belastningen på systemet
- Vila, tar dig in i ditt parasympatiska nervsystem där återhämtning och återuppbyggnad sker
- Lätta strykningar över kroppen (egenvård), se nedan video
- Kompression, likt andningen pressar detta lymfan vidare till lymfnoderna.
- Lymfmassage
Saker lymfsystemet tycker mindre bra om
- Uttorkning, skapar en trög lymfa som är svår att föra runt
- Stillasittande
- Tung styrketräning, detta ökar blodcirkulationen och pressar ut mer vätska så att lymfsystemet riskerar att bli överbelastat. Lagom är bäst ;)
- Inflammatorisk kost så som gluten, socker, alkohol, snabba kolhydrater, mjölkprodukter m.m.
- Operationer, nålstick, skador, ja allt som skadar bindväven så att de skapar ärr och fibroser (sammanväxta, täta och hårda bindvävsfibrer)
- Stress, skapar mer inflammation och ger inte kroppen chans till återhämtning och återuppbyggnad.